Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 „Święta krowa”, „Jabłko niezgody”, „W blasku krwistej świecy” - to jedne z bardziej finezyjnych nazw zakąsek i deserów, które zostały przygotowane podczas VI Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Literacka Kuchnia". Wydarzenie odbyło się 29 października w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

Nasza drużyna w składzie Wiktoria Przybysz i Katarzyna Malecka zajęła III miejsce w kategorii "Literackość"  oraz dziewczyny otrzymały nagrodę w kat. "Design w gastronomii" Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku.

Dziewczyny przygotowały przystawkę i deser. Przystawka to świeca wołowa smażona i podana na mchu z natki pietruszki oraz krwistym sosie z czerwonego granatu "W blasku krwistej świecy", natomiast deser to mus z malin z kwiatem w galaretce z pure z daktyli "Zatopiony kwiat dzikiej róży".

              

   

ZOBACZ FILM Z VI OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU KULINARNEGO LITERACKA KUCHNIA  

 Konkurs Literacka Kuchnia organizowany był wyłącznie dla pomorskich szkół. Kilka lat temu wydarzenie zyskało rangę ogólnopolską. W tegorocznej, szóstej już edycji konkursu, udział wzięli uczniowie z 15 szkół. By zmierzyć się w kulinarnym boju, do Gdańska przyjechali reprezentanci m.in. Poznania, Giżycka czy Łodzi. Konkurs łączy w sobie propagowanie czytelnictwa, szukanie inspiracji, rozbudzanie wrażliwości estetycznej oraz podnoszenie kwalifikacji rzemieślniczych. Celem wydarzenia jest też pokazanie, że sektor kulinarny to sztuka, a ci, którzy w nim pracują, często mają artystyczne dusze.

Zasady konkursu są jasno określone - dwuosobowa drużyna reprezentująca daną szkołę musi przygotować zakąskę i deser. Potrawy inspirowane są tekstami literackimi,  a czas, jaki jest na ich przygotowanie, to dwie godziny.

- Część uczniów sięgnęła w tym roku po wiersze: Bolesława Leśmiana, Jana Andrzeja Morsztyna czy Juliana Tuwima – wyjaśnia Beata Seleman, nauczycielka języka polskiego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. - Mamy też bajki Ignacego Krasickiego, "Mitologię" Jana Parandowskiego, jest i klasyka - czyli "Pan Tadeusz", Sienkiewicz, "Mendel Gdański" Konopnickiej. Jest też literatura popularna, np. "Gra o tron".

Gdy zakąski i desery są gotowe, uczniowie idą do mistrzów. W tym roku uczniów oceniało 31-osobowe jury podzielone na sekcje: degustacyjną, techniczną, literacką i design. To zdecydowanie najbardziej stresujący moment, bo w tym konkursie liczy się nie tylko smak, ale też prezentacja czy wiedza na temat wykorzystanych w gotowaniu technik. 

Źródło: www.gdansk.pl