Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności odbył się 11 stycznia 2019r. w Zespole Szkół Agrobiznesu w Człuchowie. Swoją wiedzę o żywieniu i żywności sprawdzało 59 uczniów z 29 szkół województwa pomorskiego i kujawsko-pomorskiego. Naszą szkołę reprezentowały Kamila Jońca i Klaudia Sójka z klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych. Kamila zajęła 5 miejsce, natomiast Klaudia uplasowała się na 15 miejscu. Gratulujemy!

Kamila Jońca zakwalifikowała się do kolejnego etapu olimpiady! Etap centralny odbędzie się 29-30 marca 2019r. w Szczecinie! Gratulujemy i życzymy powodzenia!

Wśród zaproszonych gości pojawił się nasz absolwent Mateusz Gemba - laureat olimpiady z 2013r. Obecnie Mateusz jest doktorantem na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i konsumpcji w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności w Zakładzie Higieny i Zarządzania Jakością Żywności SGGW w Warszawie.

Głównym sponsorem olimpiady była firma  Goodvalley z Przechlewa, która zafundowała nagrody dla pierwszych 6 miejsc oraz przekazała wędliny na śniadanie dla uczestników. Dzięki uprzejmości Burmistrza Człuchowa uczestnicy z opiekunami mogli zwiedzić człuchowski zamek oraz otrzymali upominki promocyjne miasta.

 

Wspieramy WOŚP:

  • zbiórka pieniędzy - 10 - 11 stycznia 2019 roku,
  • stragan rozmaitości w Miejskim Domu Kultury w Człuchowie - 13 stycznia 2019 roku od godziny 13.00

Zachęcamy do udziału!

Kliknij aby powiększyć!

 9 stycznia 2019r. - cz.praktyczna

- o godz. 9:00 egzamin z kwalifikacji: R.34 - aula,
 
- o godz. 13:00 z kwalifikacji: B.36 - aula, R.22-aula, T.15- s.27.

10 stycznia 2019r. - cz. pisemna

-o godz. 10:00 - kwalifikacje: A.35, B.34, E.12,R.21 - sala 12,

-o godz. 12:00 - kwalifikacje: E.13,E.14,R.22 - sala 12.

15 stycznia 2019r. - cz. praktyczna   -o godz. 12:00 - kwalifikacja: E.14 - sala 31,

18 stycznia 2019r. - cz. praktyczna    -o godz. 9:00 - kwalifikacja: A.36 - sala 11,

31 stycznia 2019r. - cz. praktyczna    -o godz. 12:00 - kwalifikacja: E.12 - sala 12,

1 lutego 2019r. - cz. praktyczna    -o godz. 9:00 - kwalifikacja: B34 - sala gim.,

6 lutego  2019r. - cz. praktyczna   -o godz. 16:00 - kwalifikacja: E.13 - sala 12,


Na egzamin przychodzimy z dokumentem tożsamości oraz z przyborami dozwolonymi zgodnie z poniższym komunikatem.

Komunikat dyrektora CKE w sprawie materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający na egzaminie potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie przeprowadzanym zgodnie z PPKwZ z 2012 r. oraz zgodnie z PPKwZ z 2017 r. w sesji styczeń-luty 2019

 w części pisemnej egzaminu

 w części praktycznej egzaminu

POWODZENIA! 😀

Ruszyły przygotowania do kolejnej edycji Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych! Jednym z najbardziej widowiskowych punktów programu festiwalu jest konkurs kulinarny: Cały ogród na talerzu! Teraz to również Ty możesz wystartować w konkursie i sprawdzić swoje siły w kuchni kwiatowej.  

Jeżeli:

  1. Uwielbiasz gotować
  2. Tematyka kwiatów jadalnych i ziół nie jest Ci obca albo chcesz się z nią zaprzyjaźnić
  3. Masz ekipę od 3 do 5 osób

 To szukamy właśnie ciebie!

 

Napisz do nas kilka słów o sobie i swojej drużynie na adres:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.  w temacie wiadomości wpisz „Zgłoszenie KFKJ 2019”

  

Klika informacji o konkursie i festiwalu:

  1. Tegoroczny temat festiwalu: Kwiaty w smaku lila–róż
  2. Miejsce konkursu: Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy
  3. Data konkursu: 13-14 lipiec 2019
  4. Liczba uczestników drużyny: od 3 do 5 osób
  5. Drużyny walczą o nagrodę jury oraz nagrodę publiczności
  6. Drużyny dostają budżet na produkty spożywcze, pojemniki plastikowe na potrawy, zioła i kwiaty

    

Zadanie konkursowe:

Dzień 1

  • Drużyny wykonują 3 dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych do oceny 5 osobowego jury:
    1. przystawka lub zupa
    2. danie główne
    3. deser

Dzień 2

  • Drużyny wykonują jedno z wybranych danie w dużej ilości dla oceny publiczności. Danie serwowane jest jako „próbka” w małych pojemniczkach

 

Kryteria oceny dań przez jury:

  • walory smakowe i zapachowe (od 1 do 5 punktów),
  • estetyka i sposób podania potrawy do degustacji (od 1 do 5 punktów),
  • stopień trudności wykonanej potrawy (od 1 do 5 punktów),
  • wykorzystanie i udział kwiatów jadalnych i ziół w poszczególnych potrawach (od 1 do 5 punktów),
  • wizualna prezentacja drużyny np. stoisko, stroje (od 1 do 5 punktów),

 

    

Nagrody:

  • Nagroda jury – kwiatowy widelec 
  • Nagroda publiczności – kwiatowa łyżka
  • Nagrody rzeczowe