Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
INFORMACJA DLA RODZICÓW: zagrożenia dotyczące e-papierosów

INFORMACJA DLA RODZICÓW

Od 2011 roku aż sześciokrotnie wzrosła liczba polskich uczniów, którzy próbowali e-papierosa. Młodzież nie zdaje sobie sprawy, że e-papierosy tak samo jak tradycyjne papierosy uzależniają i wpływają negatywnie na zdrowie.

E-papierosy oraz tytoń podgrzewany postrzegane są jako mniej szkodliwe, dlatego młodym ludziom wydają się one szczególnie atrakcyjne. Pozwalają one ukryć młodzieży nawyk palenia. Tym samym eliminują istotny czynnik chroniący ich przed sięganiem po papierosy, jakim jest strach przed wykryciem nałogu przez rodziców. Dlatego też w łatwy sposób otwierają furtkę do palenia papierosów w przyszłości.

Istnieją również dowody na to, że młodzi ludzie, którzy używają e-papierosów, mogą częściej palić papierosy w przyszłości. Istnieją udokumentowane przypadki zatruć płynem z e-papierosów wśród dzieci oraz osób dorosłych. Ważna jest zatem wiedza na temat zagrożeń związanych z e-papierosami.

Wszystkie e-papierosy mają wysoką zawartość nikotyny. Według producenta pojedyncza kapsułka JUUL zawiera tyle samo nikotyny, co paczka 20 zwykłych papierosów. Produkt jest dostępny tylko w wysokich stężeniach nikotyny, co może powodować u niektórych nastolatków szybki rozwój uzależnienia.

W informacji MEN i GIS zachęcamy rodziców i apelujemy do nich o to, aby poinformowali swoje dziecko o zagrożeniach. Rodzice mogą również w każdej chwili zwrócić się do nauczycieli i dyrektorów szkół w sprawie egzekwowania zakazu palenia tytoniu na terenie szkoły oraz szkolnego programu zapobiegania paleniu tytoniu.

Materiały

INFORMACJA DLA RODZICÓW
MEN​_i​_GIS​_Informacja​_dla​_rodziców​_zagrożenia​_dotyczące​_e-papierosów.docx 0.03MB

Źródło: Ministerstwo Edukacji Narodowej

W poniedziałkowy ranek aula naszej szkoły zamieniła się w pokój wybitnego poety, Zbigniewa Herberta, a w postać pisarza, podsumowującego swą twórczość, wcielił się wyjątkowy aktor, Jerzy Zelnik. I nagle za sprawą ujmującej interpretacji artystycznej, scenerii i niezwykłej aranżacji muzycznej, przenieśliśmy się w lata dziewięćdziesiąte i razem z mistrzem słowa w atmosferze głębokiej zadumy, oglądając stare fotografie, wsłuchiwaliśmy się w teksty poety.


 

Dnia 18 października 2019r. o godz. 9:45 na auli szkolnej odbędą się eliminacje szkolne do kolejnej edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w blokach:

  • gastronomia;
  • agrobiznes;
  • technologia żywności;
  • architektura krajobrazu;
  • produkcja roślinna;
  • produkcja zwierzęca;
  • mechanizacja rolnictwa.

Chętnych uczniów zapraszamy.

W dniu 27 września br. wolontariusze z Międzyszkolnego Klubu Wolontariatu wybrali się na spotkanie integracyjne na Zamek w Człuchowie. Spotkanie było okazją do wspólnej rozmowy oraz bliższego poznania się. Zwiedzanie Zamku możliwe było dzięki uprzejmości Pana burmistrza Ryszarda Szybajło. Dziękujemy również Pani Alinie Szymkowicz:)

 

W dniu 4 października 2019 roku uczniowie Zespołu Szkół Agrobiznesu w Człuchowie wzięli udział w obchodach Światowego Dnia Tabliczki Mnożenia (ŚDTM) (ang. World Multiplication Table Day). Jest to akcja edukacyjna, której celem jest propagowanie zabawowej formy nauczania-uczenia się matematyki. Ma ona zachęcić do przypomnienia sobie tabliczki mnożenia w przyjemny, niecodzienny sposób. Akcja była okazją dla uczniów do nadrobienia „tabliczkowych” zaległości po wakacjach. „Tabliczkowa wiedza” sprawdzana była podczas krótkich egzaminów z tabliczki mnożenia, które wywołały wiele emocji. „Egzamin” – brzmi bardzo groźnie i wielu osobom kojarzy się z trudnymi „przeprawami” – w formie testów, klasówek i zaliczeń. W trakcie ŚDTM egzaminy były znacznie przyjemniejsze! Ich główną formą były losy z pięcioma zadaniami. Każdy kto udzielił wszystkich poprawnych odpowiedzi otrzymał tytuł Eksperta Tabliczki Mnożenia. Wszystkim dziękujemy za udział, a ekspertom gratulujemy.