Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 9 stycznia 2019r. - cz.praktyczna

- o godz. 9:00 egzamin z kwalifikacji: R.34 - aula,
 
- o godz. 13:00 z kwalifikacji: B.36 - aula, R.22-aula, T.15- s.27.

10 stycznia 2019r. - cz. pisemna

-o godz. 10:00 - kwalifikacje: A.35, B.34, E.12,R.21 - sala 12,

-o godz. 12:00 - kwalifikacje: E.13,E.14,R.22 - sala 12.

15 stycznia 2019r. - cz. praktyczna   -o godz. 12:00 - kwalifikacja: E.14 - sala 31,

18 stycznia 2019r. - cz. praktyczna    -o godz. 9:00 - kwalifikacja: A.36 - sala 11,

31 stycznia 2019r. - cz. praktyczna    -o godz. 12:00 - kwalifikacja: E.12 - sala 12,

1 lutego 2019r. - cz. praktyczna    -o godz. 9:00 - kwalifikacja: B34 - sala gim.,

6 lutego  2019r. - cz. praktyczna   -o godz. 16:00 - kwalifikacja: E.13 - sala 12,


Na egzamin przychodzimy z dokumentem tożsamości oraz z przyborami dozwolonymi zgodnie z poniższym komunikatem.

Komunikat dyrektora CKE w sprawie materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający na egzaminie potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie przeprowadzanym zgodnie z PPKwZ z 2012 r. oraz zgodnie z PPKwZ z 2017 r. w sesji styczeń-luty 2019

 w części pisemnej egzaminu

 w części praktycznej egzaminu

POWODZENIA! 😀

Ruszyły przygotowania do kolejnej edycji Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych! Jednym z najbardziej widowiskowych punktów programu festiwalu jest konkurs kulinarny: Cały ogród na talerzu! Teraz to również Ty możesz wystartować w konkursie i sprawdzić swoje siły w kuchni kwiatowej.  

Jeżeli:

  1. Uwielbiasz gotować
  2. Tematyka kwiatów jadalnych i ziół nie jest Ci obca albo chcesz się z nią zaprzyjaźnić
  3. Masz ekipę od 3 do 5 osób

 To szukamy właśnie ciebie!

 

Napisz do nas kilka słów o sobie i swojej drużynie na adres:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.  w temacie wiadomości wpisz „Zgłoszenie KFKJ 2019”

  

Klika informacji o konkursie i festiwalu:

  1. Tegoroczny temat festiwalu: Kwiaty w smaku lila–róż
  2. Miejsce konkursu: Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy
  3. Data konkursu: 13-14 lipiec 2019
  4. Liczba uczestników drużyny: od 3 do 5 osób
  5. Drużyny walczą o nagrodę jury oraz nagrodę publiczności
  6. Drużyny dostają budżet na produkty spożywcze, pojemniki plastikowe na potrawy, zioła i kwiaty

    

Zadanie konkursowe:

Dzień 1

  • Drużyny wykonują 3 dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych do oceny 5 osobowego jury:
    1. przystawka lub zupa
    2. danie główne
    3. deser

Dzień 2

  • Drużyny wykonują jedno z wybranych danie w dużej ilości dla oceny publiczności. Danie serwowane jest jako „próbka” w małych pojemniczkach

 

Kryteria oceny dań przez jury:

  • walory smakowe i zapachowe (od 1 do 5 punktów),
  • estetyka i sposób podania potrawy do degustacji (od 1 do 5 punktów),
  • stopień trudności wykonanej potrawy (od 1 do 5 punktów),
  • wykorzystanie i udział kwiatów jadalnych i ziół w poszczególnych potrawach (od 1 do 5 punktów),
  • wizualna prezentacja drużyny np. stoisko, stroje (od 1 do 5 punktów),

 

    

Nagrody:

  • Nagroda jury – kwiatowy widelec 
  • Nagroda publiczności – kwiatowa łyżka
  • Nagrody rzeczowe

 

   

Etap okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności przy Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu odbędzie się  w Zespole Szkół Agrobiznesu w Człuchowie dnia 11 stycznia 2019r. (piątek).

 

Informacje dodatkowe

 

Program olimpiady

Miejsce: Zespół Szkół Agrobiznesu, Człuchów, ul. Parkowa 2

 Piątek 11 stycznia 2019 r. 

8.30 - 10.00

Rejestracja – Wejście do szkoły

8.30 - 10.00

Poczęstunek – Aula (s. 34)

10.15

Spotkanie organizacyjne – Aula (s.34)

11.00 – 12.30

Cześć pisemna eliminacji – Sala gimnastyczna

11.00- 12.30

Spotkanie dla nauczycieli – Aula (s.34)

12.45 – 13.30

Obiad – Restauracja „Stara Kaszarnia” ul. Dworcowa 13, (około 300 m od szkoły)

13.30 – 15.15

Zwiedzanie Muzeum regionalnego oraz Zamku krzyżackiego z XIV wieku w Człuchowie, ul. Kościelna 8 (10 min drogi od Starej Kaszarni – około 600 m)

15.30 – 16.00

Wykład prof. dr hab. Józefa Korczaka, zastępcy przewodniczącego Komitetu Głównego

Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

„Znaczenie technologii gastronomicznej w racjonalnym żywieniu człowieka”

16.00

Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród – Aula (s.34)

 

Młodzież z Międzyszkolnego Klubu Wolontariatu, działającego przy ZSA oraz SP1 z oddziałami gimnazjum 22.12.2018r. odwiedziła pacjentów ze szpitala w Człuchowie. Swoją obecnością sprawiła wiele radości, obdarowując przy tym wszystkich piernikami i drobnymi upominkami.
Szczególne podziękowania należą się Gracjanowi Timm z klasy II TŻ który zainspirował całe przedsięwzięcie.

W dniu 21 grudnia 2018r. uczniowie ZSA w Człuchowie uczestniczyli w klasowych spotkaniach wigilijnych. Były tradycyjne potrawy, życzenia świąteczne i noworoczne, a także drobne upominki.  Po spotkaniach w klasach młodzież uczestniczyła w szkolnym przedstawieniu o Bożym Narodzeniu.

Grupa teatralna i zespół muzyczny stanęły ponownie na wysokości zadania. Bardzo dziękujemy za wprowadzenie nas we wspaniały nastrój świąteczny!!!