Olimpiada wiedzy o żywieniu i żywności
OGÓLNOPOLSKA OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI
Cele Olimiady to podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół oraz nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami.
ORGANIZATOR OLIMPIADY
Komitet Główny Olimiady ma siedzibę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego,61-658 POZNAŃ, ul. Warzywna 19
tel/fax 61- 820-00-91
e-mail: office@zsps.poznan.pl
Dyrektor szkoły – mgr Ewa Nowicka
Sekretarz – mgr inż. Małgorzata Balcerek
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
prof. dr hab. Jan Pikul
prof. dr hab. Jan Michniewicz
prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki
PODZIAŁ NA OKRĘGI
W roku szkolnym 2013/2014 ustala się następujące okręgi :
- Okręg Katowicki – obejmuje woj. Opolskie, Śląskie i Małopolskie
- Okręg Kielecki – obejmuje woj. Lubelskie, Podkarpackie, Świętokrzyskie i część woj. Mazowieckiego.
- Okręg Łódzki – obejmuje woj. Łódzkie
- Okręg Olsztyński – obejmuje woj. Warmińsko- Mazurskie, Podlaskie i część woj. Mazowieckiego
- Okręg Poznański – obejmuje woj. Wielkopolskie
- Okręg Szczeciński – obejmuje woj. Zachodnio-Pomorskie i Pomorskie
- Okręg Toruński – obejmuje woj. Kujawsko-Pomorskie
- Okręg Wrocławski – obejmuje woj. Lubuskie i Dolnośląskie
Powyższy podział nie jest równoznaczny z granicami administracyjnymi kraju.
W etapie I mogą wziąć udział wszyscy chętni uczniowie szkół średnich, technikum po ZSZ, Liceum Profilowanym, Liceum Ogólnokształcącym (uczniowie technikum oraz Policealnego Studium Zawodowego) z danej szkoły, spośród których wyłaniani są reprezentanci do etapu II-go. W etapie II wyłaniani są kandydaci do udziału w etapie ogólnopolskim. We wszystkich etapach uczniowie startują indywidualnie.
W roku szkolnym 2013/2014 OLIMPIADA obejmuje etap szkolny, okręgowy i ogólnopolski
I etap szkolny – do 11 października 2013 r.
II etap okręgowy -6 grudnia 2013 r.
III etap ogólnopolski – 27-28 marca 2014 r.
TERMINARZ OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWNOŚCI NA ROK SZKOLNY 2013/2014
- Zgłoszenie do Komitetu Głównego uczestnictwa szkoły w Olimpiadzie i wnioski o przeprowadzenie etapu okręgowego wraz z propozycją składu Komisji Okręgowej do 27 września
- Przydział szkoły do okręgu i powołanie Komisji Okręgowej do 11 października
- Etap szkolny do 11 października
- Przesyłanie protokółu z etapu szkolnego do Komitetu Głównego do 18 października
- Przesyłanie propozycji zadań testowych do Komitetu Głównego do 31 października
- Etap okręgowy 6 grudnia
- Sprawozdanie Komisji Okręgowej do Komitetu Głównego do 17 grudnia
- Podjęcie decyzji o dopuszczeniu do etapu ogólnopolskiego do 21 stycznia
- Etap ogólnopolski 27-28 marca