Warsztaty kulinarne po okiem mistrza Pana Kamila Sadowskiego z Akademii Kulinarnej w Gdyni
W warsztatach gastronomicznych pod hasłem: „Nic nie może się zmarnować. Wykorzystywanie produktów w kuchni z dbałością o środowisko” uczestniczyli uczniowie klasy 2 technikum żywienia. Warsztaty prowadził znany kucharz – pomysłodawca i założyciel K5, autorskiej akademii kulinarnej, w której szkoli kucharzy oraz pasjonatów – amatorów Pan Kamil Sadowski.
Pomysł na warsztaty jest jednym z działań projektu „Działamy w klimacie” w kontekście „nie” marnowania żywnosci. Dane pokazują, że marnowanie jedzenia jest powszechne i dotyczy wszystkich, przede wszystkim „gospodarstw domowych” ale także całej branży gastronomicznej. Zatem działania projektu sa inicjatywą polegającą na tym co zrobić by nie dokładać tej przysłowiowej cegiełki do galopujących zmian klimatycznych? Jak w ogóle ma się klimat do naszych wyborów podczas zakupów, gotowania, wyrzucania żywności, prowadzenia biznesu? Zacznij od niemarnowania jedzenia!
Tematyka: Zero waste, projekt „Działamy w klimacie” https://www.facebook.com/CIEEGdansk
Prowadzenie: Kamil Sadkowski Akademia Kulinarna w Gdyni, wstęp przedstawiciel CIEE (organizatora)
Organizator: Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku
Finansowanie: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku
Cel spotkania:
- Trendy w nowoczesnej kuchni/zarządzaniu kuchnią/restauracją
- Pokazanie, że większość odpadków to nadal wysokowartościowe pożywienie
(w konsekwencji także zmniejszamy ilości odpadów). - Przygotowanie potraw z wykorzystaniem najbardziej nieoczekiwanych składników
- Powrót do „kulinarnych korzeni” poprzez świadomy wybór produktów
- Segregowanie opakowań, a może świadomy wybór produktów bez opakowań?