I miejsce w „Bitwie na drobiowe smaki III” dla naszych uczniów!
„Bitwa na drobiowe smaki” to ogólnopolski konkurs gastronomiczny dla uczniów szkół ponadpodstawowych. Konkurs zorganizowała po raz trzeci Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Etap regionalny konkursu dla województwa pomorskiego odbył się 8-9 stycznia 2024r., w Warszawie w Centrum „Smaku Kariery”. Nie mogło zabraknąć uczniów naszej szkoły.
Nasza bitwa na drobiowe smaki wygrana Paweł Szulta i Antoni Szmurlo, uczniowie klasy 3TŻ w tej „Bitwie” zajęli najbardziej zaszczytne 1 miejsce, ich dania zachwyciły jury. Dobra organizacja pracy i dobór produktów były przemyślane i perfekcyjnie dopracowane . Opiekunem naszej załogi jest Pani Kinga Chmara, która cudownie wspiera swoich uczniow.
Nasi mistrzowie w kwietniu będą walczyć dalej w finale na etapie ogólnopolskim. Jesteśmy z Nich bardzo dumni Gratulujumy zwycięstwa !!!
Konkurs składa się z 12 etapów regionalnych i ogólnopolskiego Wielkiego Finału. Częśc kulinarna polega na przygotowaniu potraw z drobiu, młodzi kucharze będą mogli liczyć na część edukacyjną, czyli live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni z międzynarodowej organizacji Euro Toques.
Dla młodzieży przygotowano również warsztaty, które będą się odbywać pod czujnym okiem doświadczonych kucharzy oraz wykłady dietetyka poświęcone tematyce zdrowej diety opartej na polskim mięsie drobiowym. Zarówno konkursy eliminacyjne, jak i ogólnopolski Wielki Finał „Bitwy na drobiowe smaki 3”, będą rejestrowane przez profesjonalną ekipę filmową i fotografa. Ze zgromadzonych materiałów powstaną filmiki relacjonujące przebieg konkursu oraz kalendarz na nadchodzący rok.
Do udziału w projekcie organizatorzy zaprosili profesjonalnych dietetyków oraz Szefów Kuchni z organizacji Euro Toques Polska. Szefowie kuchni będą, przede wszystkim, oceniali kulinarne umiejętności zawodników. Ich zadaniem będzie również przeprowadzenie szeregu pokazów połączonych z wykładami, dotyczącymi kulinarnego zastosowania tego gatunku mięsa.
Główne założenia Bitwy na drobiowe smaki
- nauka poprzez doświadczenie i obserwację – aktywny udział w pokazach live cookingu przygotowanych przez profesjonalnych kucharzy (jurorów) i odtwarzanie ich dań w ramach zadań konkursowych,
- motywowanie młodych kucharzy do doskonalenia umiejętności kulinarnych,
- zachęcenie uczniów szkół gastronomicznych do wykorzystywania mięsa drobiowego w codziennej diecie oraz podczas rozwijania swojej ścieżki zawodowej,
- zaprezentowanie młodym adeptom sztuki kulinarnej oryginalnych i kreatywnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego,
- promocja polskiego mięsa drobiowego,
- obalenie mitów na temat mięsa drobiowego.
Więcej informacji na temat kampanii i samego konkursu dostępnych jest na stronie www.bitwanadrobiowesmaki.pl oraz fanpage’u https://www.facebook.com/bitwanadrobiowesmaki.