I miejsce i wyróżnienie dla naszych uczniów w ogólnopolskim konkursie FRANKOFONIA 2024
4 grudnia 2024 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się I Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Frankofonia 2024”. Młodzi kucharze z całej Polski stanęli do rywalizacji pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Gdańska, Pomorskiego Kuratora Oświaty, Marszałka Województwa Pomorskiego, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz pod patronatem Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego.
Tematem przewodnim w tegorocznej edycji konkursu, była „Kaczka w towarzystwie owoców i warzyw”, a efekty ich pracy zachwyciły nawet najbardziej wymagających jurorów! Przez 150 minut uczestnicy tworzyli swoje kulinarne arcydzieła, które oceniało jury złożone z wybitnych szefów kuchni renomowanych restauracji i hoteli Trójmiasta: Hotel Qubus, Sofitel Grand Sopot, Hotel Hilton, Petit Paris Sopot, Pomelo Bistro, Oliwa do Ognia, Przystanek, Eliksir
Wyniki konkursu:
I miejsce: Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie – Paweł Szulta i Antoni Szmurło, opiekun Kinga Chmara – nagroda główna to podróż do Paryża!
II miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku – Alessia Czyżyk i Małgorzata Krauze, opiekun Anna Holowieńko
III miejsce: Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni – Łucja Łysoń i Nina Jóskowska, opiekun Bożena Demytruk
Wyróżnienie: Julia Dalecka i Agata Waszkiewicz z ZSA Człuchów, opiekun Kinga Chmara
To wydarzenie było prawdziwym pokazem pasji, kreatywności i talentu! Rozpiera nas duma i ogromny podziw! Gratulacje dla naszego zespołu za zdobycie I miejsca – jesteście prawdziwymi kulinarnymi mistrzami!