WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE KULINARNYM CAŁY OGRÓD NA TALERZU!
Ruszyły przygotowania do kolejnej edycji Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych! Jednym z najbardziej widowiskowych punktów programu festiwalu jest konkurs kulinarny: Cały ogród na talerzu! Teraz to również Ty możesz wystartować w konkursie i sprawdzić swoje siły w kuchni kwiatowej.
Jeżeli:
- Uwielbiasz gotować
- Tematyka kwiatów jadalnych i ziół nie jest Ci obca albo chcesz się z nią zaprzyjaźnić
- Masz ekipę od 3 do 5 osób
To szukamy właśnie ciebie!
Napisz do nas kilka słów o sobie i swojej drużynie na adres:marketing@hortulus.com.pl w temacie wiadomości wpisz „Zgłoszenie KFKJ 2019”
Klika informacji o konkursie i festiwalu:
- Tegoroczny temat festiwalu: Kwiaty w smaku lila–róż
- Miejsce konkursu: Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy
- Data konkursu: 13-14 lipiec 2019
- Liczba uczestników drużyny: od 3 do 5 osób
- Drużyny walczą o nagrodę jury oraz nagrodę publiczności
- Drużyny dostają budżet na produkty spożywcze, pojemniki plastikowe na potrawy, zioła i kwiaty
Zadanie konkursowe:
Dzień 1
- Drużyny wykonują 3 dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych do oceny 5 osobowego jury:
- przystawka lub zupa
- danie główne
- deser
Dzień 2
- Drużyny wykonują jedno z wybranych danie w dużej ilości dla oceny publiczności. Danie serwowane jest jako „próbka” w małych pojemniczkach
Kryteria oceny dań przez jury:
- walory smakowe i zapachowe (od 1 do 5 punktów),
- estetyka i sposób podania potrawy do degustacji (od 1 do 5 punktów),
- stopień trudności wykonanej potrawy (od 1 do 5 punktów),
- wykorzystanie i udział kwiatów jadalnych i ziół w poszczególnych potrawach (od 1 do 5 punktów),
- wizualna prezentacja drużyny np. stoisko, stroje (od 1 do 5 punktów),
Nagrody:
- Nagroda jury – kwiatowy widelec
- Nagroda publiczności – kwiatowa łyżka
- Nagrody rzeczowe