Warsztaty kulinarne w Bibliotece Pedagogicznej w Człuchowie
Warsztaty kulinarne prowadziłaMarzena Żurek -doradca i edukatorżywieniowy, pedagog, specjalista ds. psychodietetyki, dyplomowany coach zdrowia i zywienia oraz promotorka zdrowego stylu życia. Stara się nieustannie poszerzać i uaktualniać swoja wiedzę uczestnicząc w kursach, szkoleniach i koinferencjach naukowych. Wszystko po to, aby zagwarantować holistyczne podejście i rzetelna wiedzę opartą na dowodach naukowych. Jest laureatką plebiscytu Hipokrates, przyznającego jej tytuł Dietetyka Medycznego Roku Wojewodztwa Śląskiego.
Pani Marzena omówiła na wstępie zasady zdrowego żywienia. Uczniowie klasy II technikum architektury krajobrazu dowiedzieli się dlaczego należy jeśc 5 posiłków dziennie, jakie produkty dodawać do dań oraz jak ważny jest codzienny ruch i aktywnośc fizyczna. Kolejnym etapem warsztatów była bardziej wyczekiwana przez młodzież część, a mianowicie wspólne przygotowywanie kremu orzechowo-czekoladowego …. alternatywy dla słodyczy.