W tegorocznym rankingu 2024 przeanalizowano wyniki 1431 liceów ogólnokształcących (spośród 2246) i 1231 techników (spośród 1755), które spełniły kryterium wejścia. Ranking uwzględnia szkoły, w których maturę w maju 2023r. zdawało minimum 12 maturzystów oraz w których wyniki średnie z języka polskiego i matematyki zdawanych obowiązkowo były nie niższe niż 0,75 średniej krajowej. W rankingu zostały wzięte pod uwagę wyniki egzaminu maturalnego ze wszystkich przedmiotów obowiązkowych i dodatkowych oraz wyniki wszystkich egzaminów zawodowych. Rankingi dostepne sa na stronie: https://2024.technika.perspektywy.pl/2024/rankings/ranking-pomorski
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH- opis zawodu
W ostatnich latach rozwinęła się sieć lokali gastronomicznych. Coraz więcej ludności, szczególnie w dużych miastach, ze względu na szybki styl życia korzysta z formy jedzenia poza domem. Rynek usług gastronomicznych rozwija się stale, ponieważ w Polsce w dalszym ciągu ilość zakładów jest dużo niższa niż w społeczeństwach zachodnich. Dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych.
Ludzie częściej przemieszczają się, odpoczywają i oczekują na pełną obsługę dotyczącą wyżywienia. Pracę w gastronomii jest stosunkowo łatwo znaleźć. Ciągle dostępne są oferty pracy w kraju, jak i zagranicą. Osoba będąca z wykształcenia technikiem żywienia i usług gastronomicznych może także prowadzić własną firmę.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań zawodowych zarówno dotyczących planowania produkcji, jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom.
Podstawa programowa TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Nauka trwa 5 lat i przygotowuje do egzaminów z dwóch 2 kwalifikacji. Uczeń po zdaniu egzaminu otrzyma certyfikat potwierdzające uzyskanie kwalifikacji z zakresu:
HGT.02 Przygotowywanie i wydawanie dań oraz HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty zawodowe
- teoretyczne:
- wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
- podstawy gastronomii,
- zasady żywienia,
- usługi gastronomiczne,
- język angielski zawodowy,
- praktyczne:
- pracownia gastronomiczna,
- pracownia obsługi klienta,
- pracownia planowania żywienia,
- organizacja produkcji gastronomicznej,
- dodatkowo:
- kurs umiejętności zawodowych,
- praktyki zawodowe (po 4 tygodnie w kl. III i IV – razem 280godz.),
- staż zawodowy u pracodawcy w klasie 5 ( 1 dzień).
Miejsce realizacji praktyk zawodowych
Restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.
Czego nauczysz się w tym technikum
- oceniania jakości produktów,
- przechowywania żywności,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań;
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów.
Co zapewniamy:
- bezpłatne kursy, między innymi: barista, kelner, carving, barman i język angielski zawodowy – każdy uczestnik kursu otrzyma certyfikat ukończenia kursu prowadzonego przez firmę zewnętrzną,
- 4 tygodniowe płatne staże u pracodawców w czasie trwania nauki,
- zajęcia teoretyczne i praktyczne w szkolnej pracowni gastronomicznej,
- zajęcia i pokazy w zakładach pracy,
- wycieczki przedmiotowe,
- wyjazdy na targi,
- możliwość zakwaterowania w bursie,
- wszechstronny rozwój poprzez udział w zajęciach pozalekcyjnych: sportowych (siatkówka, koszykówka), teatralnych i muzycznych (mamy własny zespół muzyczny),
- w ramach dodatkowych umiejętności zawodowych staż u pracodawców w klasie 5 w wymiarze 1 dnia tygodniowo prze cały rok szkolny.
Obecnie aplikujemy do II tury projektu zawodowego w ramach którego nadal będzie wspierał uczniów technikum zywienia. W ramach realizacji projektu uczniowie będa uczestniczyć w kursach dodatkowych umiejętności zawodowych oraz staży w firmach.
Absolwent technikum weterynaryjnego:
- jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów,
- wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług,
- przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem,
- ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej,
- rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej,
- kontroluje etapy procesu technologicznego, prowadzi racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami,
- opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji,
- w swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
- posługuje się nowoczesnymi technologiami, urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych,
- planuje i ocenia jadłospisy,oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków,
- układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia,
- organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym,
- korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu,
- przedstawia ofertę usług gastronomicznych,
- przestrzega zasad racjonalnego żywienia,
Absolwent może podjąć pracę w:
- zakładach gastronomicznych i obiektach zbiorowego żywienia(np. szpital, bursa, przedszkola)
- barach, restauracjach, bursach, hotelach, pensjonatach, gospodarstwach agroturystycznych,
- firmach oferujących usługi cateringowe,
- instytucjach upowszechniających wiedzę o żywieniu i żywności,
- organizacjach i instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- może prowadzić własną działalność gospodarczą i ubiegać się o fundusze z UE.