Goodvalley Agro S.A. – patron kierunku


Objęcie patronatem kierunku technik agrobiznesu przez Goodvalley obejmuje wspomaganie procesu kształcenia poprzez organizację zajęć praktycznych dla uczniów na terenie firmy i gospodarstw Goodvalley, organizację spotkań o charakterze edukacyjnym z udziałem młodzieży i kadry pedagogicznej (np. pokazy, prezentacje, wykłady), organizację wizyt zawodoznawczych podczas realizacji przez firmę projektów; organizacji praktyk zawodowych i staży dla uczniów, a także promowanie uczniów i absolwentów wyróżniających się umiejętnościami.
Technik agrobiznesu – opis kierunku
Zmiany demograficzne na wsi i konieczność zmiany pokoleń wiąże się również z zapotrzebowaniem na osoby wykształcone, przedsiębiorcze i kreatywne, które będą prowadziły własne gospodarstwa i przedsiębiorstwa obsługujące rolnictwo z wykorzystaniem intensywnych technologii i rachunku ekonomicznego.
Coraz częściej powstają przedsiębiorstwa zajmujące się obsługą sektora agrobiznesu. Agrobiznes to zespolone ze sobą
działania człowieka mające na celu wytwarzanie finalnych produktów żywnościowych, począwszy od pozyskania surowców pierwotnych, a na gotowej żywności na stole konsumenta skończywszy.
Agrobiznes obejmuje przemysł wytwarzający środki produkcji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego, rolnictwo, pojmowane jako wytwórczość surowców żywnościowych i gotowej żywności, skup surowców rolnych, ich przechowywanie i transport, rybołówstwo i leśnictwo, przemysł spożywczy, hurtowy i detaliczny handel żywnością, usługi związane z funkcjonowaniem tych zagadnień oraz agroturystyka.
Podstawa programowa zawodu TECHNIK AGROBIZNESU
Nauka trwa 5 lat i obejmuje przygotowanie do egzaminu z dwóch kwalifikacji. Uczeń po zdaniu egzaminu otrzyma certyfikat potwierdzające uzyskanie kwalifikacji zawodowych z zakresu:
R0L.04 Prowadzenie produkcji rolniczej oraz R0L.05 Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Przedmioty zawodowe
Miejsce realizacji praktyk zawodowych
Gospodarstwa rolne, grupy producentów rolnych, zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego, przedsiębiorstwa produkcyjno-usługowe z branży rolno-spożywczej, jednostki publiczne i niepubliczne obsługi sektora rolno-spożywczego oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół kształcących w zawodzie.
Przedmioty ogólnokształcące
Oprócz przedmiotów zawodowych będziesz uczyć się przedmiotów ogólnoksztacących takich, jak: język polski, język angielski, język niemiecki, matematyka, historia, biologia, chemia, geografia, fizyka, wiedza o społeczenstwie, wiedza o kulturze, informatyka, podstawy przedsiębiorczości, plastyka, edukacja dla bezpieczeństwa i wychowanie fizyczne. Po 5 latach nauki możesz przystapić do egzaminu maturalnego z przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego, języka obcego i matematyki, a także możesz również przystąpic do egzaminu z przedmiotu/przedmiotów dodatkowych. Później możesz kontynuować naukę na uczelni wyższej.
Czego nauczysz się w tym technikum:
PATRON KIERUNKU
Co zapewnia szkoła:
W ramach projektów unijny oferujemy naszym uczniom dodatkowe możliwości uzyskania stypendiów, odbycia staży u pracodawców oraz udział w kursach dodatkowych umiejętności zawodowych, które kończa się certyfikatem. Obecnie dotychczasowe projekty dobiegły końca, ale aplikujemy już do kolejnych z zakresu edukacji ogólnej, kształcenia zawodowego i wsparcia ucznia zdolnego.
Nasi uczniowie uczestniczyli w trzech edycjach kursu: „Obsługa wózków widłowych”.
Absolwent tego kierunku może:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik agrobiznesu po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.04 Prowadzenie produkcji rolniczej i ROL.05 Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie otrzymuje dyplom technika agrobiznesu, a po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji ROL.10 Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej także dyplom technika rolnika.
Dyplom ukończenia szkoły kształcącej w zawodzie technik agrobiznesu potwierdza posiadanie kwalifikacji rolniczych, co oznacza, że absolwent może prowadzić indywidualne gospodarstwo rolne. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.