Goodvalley Agro S.A. – patron kierunku
Objęcie patronatem kierunku technik agrobiznesu przez Goodvalley obejmuje wspomaganie procesu kształcenia poprzez organizację zajęć praktycznych dla uczniów na terenie firmy i gospodarstw Goodvalley, organizację spotkań o charakterze edukacyjnym z udziałem młodzieży i kadry pedagogicznej (np. pokazy, prezentacje, wykłady), organizację wizyt zawodoznawczych podczas realizacji przez firmę projektów; organizacji praktyk zawodowych i staży dla uczniów, a także promowanie uczniów i absolwentów wyróżniających się umiejętnościami.
Technik agrobiznesu – opis kierunku
Zmiany demograficzne na wsi i konieczność zmiany pokoleń wiąże się również z zapotrzebowaniem na osoby wykształcone, przedsiębiorcze i kreatywne, które będą prowadziły własne gospodarstwa i przedsiębiorstwa obsługujące rolnictwo z wykorzystaniem intensywnych technologii i rachunku ekonomicznego.
Coraz częściej powstają przedsiębiorstwa zajmujące się obsługą sektora agrobiznesu. Agrobiznes to zespolone ze sobą działania człowieka mające na celu wytwarzanie finalnych produktów żywnościowych, począwszy od pozyskania surowców pierwotnych, a na gotowej żywności na stole konsumenta skończywszy.
Agrobiznes obejmuje przemysł wytwarzający środki produkcji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego, rolnictwo, pojmowane jako wytwórczość surowców żywnościowych i gotowej żywności, skup surowców rolnych, ich przechowywanie i transport, rybołówstwo i leśnictwo, przemysł spożywczy, hurtowy i detaliczny handel żywnością, usługi związane z funkcjonowaniem tych zagadnień oraz agroturystyka.
Podstawa programowa zawodu TECHNIK AGROBIZNESU
Nauka trwa 5 lat i obejmuje przygotowanie do egzaminu z dwóch kwalifikacji. Uczeń po zdaniu egzaminu otrzyma certyfikat potwierdzające uzyskanie kwalifikacji zawodowych z zakresu:
R0L.04 Prowadzenie produkcji rolniczej oraz R0L.05 Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Przedmioty zawodowe
- teoretyczne:
- działalności gospodarcza w agrobiznesie
- rachunkowość i rozliczenia podatkowe
- produkcja roślinna
- produkcja zwierzęca
- technika rolnicza
- przetwórstwo żywności
- język obcy w agrobiznesie
- praktyczne:
- organizacja przedsiębiorstwa w agrobiznesie
- produkcja roślinna w praktyce
- produkcja zwierzęca w praktyce
- technika rolnicza w praktyce
- prowadzenie przetwórstwa spożywczego
- dodatkowo:
- kurs na prawo jazdy kat. T,
- praktyki zawodowe ( po 4 tygodnie w kl. III i IV – razem 280 godz.),
- staże zawodowe u pracodawców w ramach dodatkowych umiejętności zawodowych (1 dzień tygodniowo w klasie V).
Miejsce realizacji praktyk zawodowych
Gospodarstwa rolne, grupy producentów rolnych, zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego, przedsiębiorstwa produkcyjno-usługowe z branży rolno-spożywczej, jednostki publiczne i niepubliczne obsługi sektora rolno-spożywczego oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół kształcących w zawodzie.
Przedmioty ogólnokształcące
Oprócz przedmiotów zawodowych będziesz uczyć się przedmiotów ogólnoksztacących takich, jak: język polski, język angielski, język niemiecki, matematyka, historia, biologia, chemia, geografia, fizyka, wiedza o społeczenstwie, wiedza o kulturze, informatyka, podstawy przedsiębiorczości, plastyka, edukacja dla bezpieczeństwa i wychowanie fizyczne. Po 5 latach nauki możesz przystapić do egzaminu maturalnego z przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego, języka obcego i matematyki, a także możesz również przystąpic do egzaminu z przedmiotu/przedmiotów dodatkowych. Później możesz kontynuować naukę na uczelni wyższej.
Czego nauczysz się w tym technikum:
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej,
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej,
- prowadzenia i obsługiwania pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
- prowadzenia sprzedaży zwierząt i produktów rolnych;
- organizowania i realizowania zadań związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej w agrobiznesie,
- organizowania i wykonywana prac związanych z przetwórstwem spożywczym,
- prowadzenia dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
PATRON KIERUNKU
Co zapewnia szkoła:
- bezpłatne kursy dodatkowych umiejętności zawodowych finansowanych ze środków unijnych,
- zajęcia teoretyczne i praktyczne przy współpracy z patronem kierunku firmą Goodvalley,
- zajęcia i pokazy w zakładach pracy,
- wycieczki przedmiotowe do zakładów i gospodarstw rolnych,
- wyjazdy na targi,
- możliwość zakwaterowania w bursie,
- wszechstronny rozwój poprzez udział w zajęciach pozalekcyjnych: sportowych (siatkówka, koszykówka), teatralnych i muzycznych (mamy własny zespół muzyczny).
Udział w projekcie, staże w firmach i stypendia:
W ramach projektów unijny oferujemy naszym uczniom dodatkowe możliwości uzyskania stypendiów, odbycia staży u pracodawców oraz udział w kursach dodatkowych umiejętności zawodowych, które kończa się certyfikatem. Obecnie dotychczasowe projekty dobiegły końca, ale aplikujemy już do kolejnych z zakresu edukacji ogólnej, kształcenia zawodowego i wsparcia ucznia zdolnego.
Nasi uczniowie uczestniczyli w trzech edycjach kursu: „Obsługa wózków widłowych”.
Absolwent tego kierunku może:
- prowadzić produkcję roślinną i zwierzęcą oraz przetwórstwo żywności,
- prowadzić działalność gospodarczą w sektorze rolno-spożywczym,
- opracowywać technologie i prowadzi uprawę roślin, planuje,
- prowadzić uprawę roli, siew i sadzenie roślin, pielęgnację roślin oraz ochronę przed chwastami, chorobami i szkodnikami,
- planować i prowadzić zbiór roślin,
- organizować i nadzorować prace związane z chowem, pielęgnacją i żywieniem zwierząt gospodarskich,
- organizować działalność produkcyjną, logistyczną i handlową dla swojego przedsiębiorstwa.
- planować, organizować i wykonywać prace w gospodarstwie rolnym;
- prowadzić rachunkowość przedsiębiorstwa i rozliczeń podatkowych,
- sporządzać kalkulacje ponoszonych kosztów w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
- nadzorować prace innych pracowników w zespole,
- może podjąć pracę w:
- rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych,
- w urzędach państwowych i samorządowych i instytucjach służb rolnych,
- w firmach obsługujących rolnictwo, na fermach,
- w wytwórniach pasz i w gospodarstwach nasiennych,
- gospodarstwach rolnych i agroturystycznych,
- firmach produkujących żywność w tym żywność ekologiczną,
- może prowadzić własną działalność gospodarczą i ubiegać się o fundusze z UE.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik agrobiznesu po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.04 Prowadzenie produkcji rolniczej i ROL.05 Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie otrzymuje dyplom technika agrobiznesu, a po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji ROL.10 Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej także dyplom technika rolnika.
Dyplom ukończenia szkoły kształcącej w zawodzie technik agrobiznesu potwierdza posiadanie kwalifikacji rolniczych, co oznacza, że absolwent może prowadzić indywidualne gospodarstwo rolne. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.