Praktyki zawodowe w roku szkolnym 2024/25
Klasy: 4TE, 4TI, 4TŻ, 4TK, 4TW, 3TW, 3TK termin praktyki 05-30.05.2025r.
Klasy: 3TE, 3TG, 3TI, 3TŻ, 3TA termin praktyki 03-28.03.2025r.
Zobowiązanie pracodawcy o współpracy Marzec 2025r.
Zobowiązanie pracodawcy o współpracy Maj 2025r.
Praktyka trwa 4 tygodnie w wymiarze 140 godz.
Programy praktyk:
1. Technikum Agrobiznesu
– klasa 3 – kwalifikacja ROL.04
– klasa 4 – kwalifikacja ROL.05
2. Technikum Archiektury Krajobrazu
– klasa 3 – kwalifikacja OGR.03
– klasa 4 – kwalifikacja OGR.04
3. Technikum Geodezyjne
– klasa 3 – kwalifikacja BUD.18
– klasa 4 – kwalifikacja BUD.19
4. Technikum Ekonomiczne
– klasa 3 – kwalifikacja EKA.04
– klasa 4 – kwalifikacja EKA.05
5. Technikum Informatyczne
– klasa 3 – kwalifikacja INF.02
– klasa 4 – kwalifikacja INF.03
6. Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
– klasa 3 – kwalifikacja HGT.02
– klasa 4 – kwalifikacja HGT.12
7. Technikum Weterynaryje
– klasa 3 – kwalifikacja ROL.11
– klasa 4 – kwalifikacja ROL.12
Miejsca odbywania praktyk zawodowych:
Technik agrobiznesu: gospodarstwa rolne, grupy producentów rolnych, zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego, przedsiębiorstwa produkcyjno-usługowe z branży rolno-spożywczej, jednostki publiczne i niepubliczne obsługi sektora rolno-spożywczego oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół kształcących w zawodzie.
Technik architektury krajobrazu: centra ogrodnicze, gospodarstwa ogrodniczo-szkółkarskie, przedsiębiorstwa zajmujące się projektowaniem, urządzaniem i pielęgnacją ogrodów i zieleni miejskiej oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie. Praktyki powinny odbywać się w okresie wegetacji roślin.
Technik ekonomista: przedsiębiorstwa produkcyjne, handlowe, usługowe, urzędy administracji publicznej rządowej i samorządowej, urzędy skarbowe, biura rachunkowe, banki, oddziały lub jednostki terenowe ZUS oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwenta szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.
Technik geodeta: przedsiębiorstwa geodezyjno-kartograficznych,jednostkach organizacyjnych administracji geodezyjno-kartograficznych, ośrodkach dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej, firmach geodezyjnych, wydziały geodezji w urzędach,
Technik informatyk: przedsiębiorstwa produkujące systemy komputerowe, urządzenia peryferyjne oraz inne urządzenia cyfrowe lub materiały eksploatacyjne, przedsiębiorstwa handlowe sprzedające sprzęt komputerowy oraz pozostałe urządzenia cyfrowe w sposób stacjonarny i on-line, przedsiębiorstwa usługowe zajmujące się projektowaniem, tworzeniem i obsługą systemów informatycznych lub wykonywaniem sieci komputerowych i administrowaniem sieciami komputerowymi, przedsiębiorstwa zajmujące się hostingiem oraz projektowaniem, tworzeniem i administracją witryn internetowych oraz innych technologii webowych, przedsiębiorstwa serwisujące sprzęt komputerowy oraz zapewniające wsparcie techniczne lokalnie lub on-line, przedsiębiorstwa zajmujące się tworzeniem programów desktopowych i aplikacji internetowych, przedsiębiorstwa lub jednostki organizacyjne różnego typu – na stanowiskach odpowiedzialnych za prawidłowe działanie systemów komputerowych, oprogramowania oraz infrastruktury sieciowej oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.
Technik weterynarii: gospodarstwa rolne prowadzące chów zwierząt gospodarskich, podmioty świadczące usługi z zakresu inseminacji bydła i świń, hodowle psów i kotów, schroniska i hotele dla zwierząt oraz zakłady lecznicze dla zwierząt, w tym gabinety weterynaryjne, przychodnie weterynaryjne, lecznice weterynaryjne, weterynaryjne laboratoria diagnostyczne, schroniska dla zwierząt oraz organy kontroli i nadzoru weterynaryjnego oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.
Technik żywienia i usług gastronomicznych: restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.